2016. november 8., kedd

Mobb Deep

Nemrég láttam egy mostanában készült koncertfelvételt róluk és még most is jól tolják. Ők is az egyik olyan banda, akik néhány számukkal kitörölhetetlenül beírták magukat a hiphop történelemkönyvébe, amelyek a mai napig bármilyen buliban ütemes bólogatást és heves jumpolást váltanak ki a gyanútlan közönségből. A műfaj egyik őshazájából New York Queensbridge negyedéből származnak és már 26 éve tolják a rímeket. Ők a Mobb Deep.
Forrás: http://www.interviewmagazine.com/

Havoc és Prodigy duója éppen csak lecsúszott a Best Of U18 válogatásról, mivel 19 évesen jelent meg első albumuk. A Juvenile Hell még nem kavart nagy hullámokat. Bár 19 évesen nem alkottak rosszat, de még hiányzott az a bizonyos kis plusz, ami kiemelte volna őket a tömegből. A kor east coast hangzására jellemző minimál hardcore alapok, de a flow még kicsit éretlen (persze a későbbi munkásságuk ismeretében). Bár azért egy-két számnál már hallható, hogy mi várható tőlük a későbbiekben. Szinte nulla intro után brutál nyelvpörgetés majdnem lélegzetvétel nélkül.
1995-ben mindössze 21 évesen aztán robbantottak és máig élő legendás számokkal tűzdelt albumot raktak le The Infamous címmel. Ha a Shook Ones Pt. II első három másodperce megszólal egy (rap)buliban, azonnal tudja mindenki, hogy hatalmas bólogatás fog következni.


És még sorolhatnám tovább, mert ez egy hibátlan album. Tupac halála után nem sokkal érkezett a Hell On Earth, amin szerepelt egy válasz szám a Hit 'Em Up-ra, Drop a Gem On 'Em címmel. Igazából ők sem értették, hogy mi a péló baja volt Pac-nak velük (is), de tudjuk, hogy a Death Row-s hónapjai alatt eléggé paranoiássá szívta magát és mindenkit potenciális ellenségnek vélt, aki legalább egyszer járt már New Yorkban.


Három év szünet után 1999-ben adták az eladási adatokat tekintve eddigi legsikersebb albumukat a Murda Muzik-ot rajta az én kedvenc Mobb Deep számommal a Quiet Strom-al. Egyébként ez és a Where Ya Heart At is szerepelt az LL Cool J és Omar Epps főszereplésével készült In Too Deep c. film zenéjében.


Ezzel számomra legalábbis lezárult egy korszak a banda életében. Mondjuk jellemzően a '90-es években befutott előadók 2000-es évek eleji albumai nem jönnek be nagyon és ez alól ők sem kivételek. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi ennek az oka, de talán az, hogy a korábban megszokott nyers ütemek eltűntek és valami lágyabb dallamvilág költözött a helyükbe  2001-ben Infamy címmel jelent meg negyedik nagylemezük.


Ezt követően meg végképp feladtam, hogy valaha hallom még tőlük azt, amiért megszerettem őket, ugyanis kiadták 2004-ben az Amerikaz Nightmare-t, ami már csak nyomokban emlékeztetett régi önmagukra.


Innen nálam még sikerült egyel tovább süllyedniük, amikor átmentek a G-Unit kiadóhoz és náluk adták ki a 2006-os Blood Money-t. Félreértés ne essék semmi bajom 50 Cent-tel, de az a stílus amit ő képvisel neki áll jól és nem a Mobb Deep-nek.


Talán ők is érezték, hogy egy kicsit meg kéne pihenni és 8 évig nem is jelentkeztek új anyaggal. 2014-ben aztán nekifutottak (talán utoljára) és rögtön egy dupla lemezt hoztak össze, bár annak csak egy egyik fele új, a többi korábban ki nem adott számokat tartalmaz. Nem rossz, de ebből is hiányzik az a dinamika, ami korábban jellemezte őket.


Kevésbé közismert, hogy Prodigy (a képen balra) egy ritka genetikai betegségben szenved, egyfajta vérszegénységben, ami speciális életmódot követel tőle (sok zöldség, sok víz, semmi stressz stb.), ami egyébként a stílusán is jól érződik. Innen is kívánok neki jó egészséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése