2016. január 12., kedd

The D.O.C.

A tavaly nyári NWA film óta boldog boldogtalan interjút készít bárkivel, aki annak idején legalább egy szót váltott az NWA tagokkal. Én viszont egy olyan szereplőt választottam mára, aki elévülhetetlen szerepet vállalt a banda sikereiben és szólóban is nagyot szólt. Jerry Heller (NWA manager) nemrég azt nyilatkozta róla, hogy szerinte Rakim mellett ő volt minden idők legjobb MC-je. Ennek ellenére mindössze egy értékelhető albumot rakott össze, bár ezt csak magának köszönheti, de ne szaladjunk előre. Tracy Lynn Curry vagy ahogy mindenki ismer The D.O.C.

Forrás: http://www.dallasobserver.com/

A történetét nem írom le, aki kíváncsi rá olvassa el a wikipedián. Hallgattam viszont vele egy novemberben készült interjút, és inkább ebből hozok érdekességeket. Kezdetben szövegíróként dolgozott a Ruthless Records anyagain, valamint pár sort kapott a Straight Outta Compton albumon is. 1989-ben azonban megmutatta, hogy mitől döglik a légy. No one can do it better albuma hatalmasat szólt és villámgyorsan platina lett. Érdekessége az albumnak, hogy az első számot az It's funky enough-ot jamaicai akcentussal adja elő, de a többi számban ez nem köszön vissza. A miértre egyszerű választ adott. "I was drunk." A stúdióban Dre elkezdte játszani az alapot és DOC-nak részeg mármorában ez jutott eszébe. Viszont olyan jól sikerült, hogy Dre-nek is bejött, így ez lett a végleges verzió.




A album másik hiphop történetileg is érdekes száma az utolsó, a Grand Finale, aminek a felvételekor utoljára voltak az NWA tagok együtt a stúdióban, mivel ezt követően Ice Cube lelépett.




További csemegék:




Öt hónappal a lemez megjelenése után azonban karrierje pillanatok alatt porba hullott. Saját bevallása szerint is akkoriban minden nap részeg volt (valahogy így) és ezt még fokozta ecstasyval is. Ilyen állapotban vezetett Beverly Hills-i háza felé. A vicc az, hogy mielőtt a baleset megtörtént volna megállították a rendőrök, mert áthajtott a piroson, viszont DOC jókedvében elkezdett vicceket mesélni, aminek az lett a vége, hogy pár közös kép után továbbengedték. Kár volt, mert alig ezután elaludt a volánnál és egy fának rohant. Mivel nem volt bekötve, így kirepült a szélvédőn és arccal a fába csapódott. Olyan jó sikerült ez, hogy a fogai a fában maradtak. Több órás életmentő műtét, egy hónap némaság és egy vissza nem fordítható hangkárosodás lett a vége a tivornyának, amivel kiírta magát a komolyan vehető előadók sorából, mivel a hangja meglehetősen horrorisztikus lett. Szövegírásban viszont továbbra is remekelt és minden szám amit írt befutott.
Ő maga 1996-ban próbálkozott egy albummal Helter Skelter címmel, ami zeneileg és szövegileg is rendben volt, viszont a hangja mindenkit elijesztett, így nem is erőltette a tovább.




Kár érte, mert tényleg nagy karriert futhatott volna be, de így maradt a ghostwriter státusz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése