2017. január 10., kedd

GZA

Sok tagból áll a Wu-Tang Clan, és mindenkinek megvan a maga kedvence. Az enyém GZA The Genius, aki basszus már betöltötte az 50-et. Rohan az idő. Persze szeretem a többieket is, de valahol GZA stílusa állt mindig is a legközelebb hozzám.
Forrás: http://www.factmag.com/


A brooklyni születésű GZA (a gyengébbek kedvéért Dzsiza és nem Géza) a Clan legidősebb tagja. Én sem vagyok már mai gyerek, de ő (kimondani is sokkoló) már a 70-es években, persze gyerekként már blokk partikon vett részt és breakelt meg grafitizett, ahogy ezt akkoriban kellett. Nála sem volt másképp, mint sokaknál, hogy a rokonokkal állt össze rappelni, akiket történetesen RZA és Ol' Dirty Bastard néven ismert meg később a világ. De még mielőtt ők hárman kiegészülve a többi taggal robbantottak volna, GZA már 1991-ben kiadta első szóló lemezét Words From The Genius címmel.

'92-ben megalakult a Wu-Tang és pár évig ez töltötte ki GZA életét. Enter The Wu-Tang (36th Chambers), Method Man albumon vendégszereplés, Ol' Dirty albumon vendégszereplés. Egészen 1995-ig kellett várni, hogy második és már igazán nagyot szóló nagylemeze a Liquid Swords megjelenjen. Minden másodperce élmény a hip hop fülnek.

'97-ben újabb Wu-Tang album, ami ráadásul dupla lemez volt, majd 1999-ben jelentkezett ismét szóló lemezzel. A Beneath The Surface a Liquid Swords-hoz hasonlóan sikeresen debütált és előkelő helyezéseket ért el az eladási listákon, valamint a szakmánál is.

Kivételesen gyorsan, 2002-ben folytatta a sort és érkezett a Legend Of The Liquid Sword, ami egyébként az én első találkozásom volt GZA-val, és nem véletlenül kedveltem meg. Ha az új mélynyomókat kell tesztelni a kocsiban, akkor ezt az albumot nagyon ajánlom, különösen a 10-es tracket.

Valamikor 2003 környékén vendégszerepelt GZA a Rap City c. műsorban a BET-en, ahol az In Da Club alapjára sikerült freestyleoznia egyet. Azért a műsorvezető, Big Tigger is ott van a szeren.

2005-ben Dj- Muggs-al a Cypress Hill producerével áll össze egy lemezre. A Grandmasters érdekessége, hogy nem csak a címe, de az egész témája és az összes szám címe is sakkból vett kifejezés, ahol persze a sakk a rap game-et szimbolizálja.

2008-ban érkezett el jelen állás szerint az utolsó albuma. Hasonlóan a korábbiakhoz a Pro Tools is színvonalas, ütős lett.

GZA-t mindig is érdekelték a tudományok és érett korára komolyan bele is vetette magát a tanulásba. Harvard, MIT, Oxford, hogy csak párat említsek az általa látogatott egyetemek közül. Egy projektje keretében arra ösztönöz fiatalokat, hogy a hip hop-on keresztül tanulják a tudományokat. Szó van egy új albumról is, de egyenlőre még nincs konkrétum, csak ez a két szám az utóbbi két évből.

Meglátjuk mit hoz a jövő, talán még egy jó album benne van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése