2016. december 14., szerda

CunninLynguists

Pár hónapja a Nappy Roots kapcsán már érintettem Kentucky államot. A mai csapat is részben ide részben Atlantához köthető.
CunninLynguists
Forrás: https://getalivemusic.wordpress.com/


A kezdetben két fős, majd később háromra duzzadó bandát már pályájuk elején volt szerencsém megismerni első albumuk meghallgatásával, amit azóta négy másik követett és még egy rakás mixtape is. Zenéjük kezdetben engem főleg egy Dj Krush lemezre emlékeztetett, majd a harmadik és főleg a negyedik albumukra ez teljesen átalakult Nappy Roots hangzásvilágúvá, valamint a kezdeti könnyebb hangvételű szövegeiket súlyosabb témákra cserélték úgy mint rasszizmus, erőszak vagy rendőri túlkapások.
Érdekesség velük kapcsolatban, hogy úgy építették fel karrierjüket, hogy gyakorlatilag nem készítettek videót, legalább is mindössze egy számukról találtam ilyent.
2001-ben debütáltak a Will Rap For Food-dal, aminek címét a Fuck Wit Dre Day klipjében látható Easy-E karakter által tartott tábla ihlette.

A 2003-as Southernunderground-on már feltűnt neves vendégszereplő is Masta Ace személyében, és előkerültek már a komolyabb, politikai témák is.

A harmadik lemezükre értek be. Saját bevallásuk szerint is fordulópont volt ez a lemez a karrierjükbe. A Piece Of Strange mindenhol kiváltotta a szakma elismerését. Immortal Technique személyében pedig újabb neves vendégszereplő adta nevét a munkájukhoz, aki ráadásul kemény politikai töltetű szövegeiről ismert.

Alig egy év múlva 2007-ben folytatták a Dirty Acres lemezzel, melyen újabb kedvencem Devin the Dude tűnt fel.

2011-ben következett ötödik és eddigi utolsó nagylemezük a Oneirology rajta a már itt a blogon is feltűnt Freddie Gibbs-el.

Ezt követően főleg szóló projektjeikre koncentráltak, de biztos vagyok benne, hogy lesz még nagylemez is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése