2016. december 29., csütörtök

2016 - Év végi összegző

Itt az év vége, mindenki számba veszi az elmúlt évet és (ha még nem tette meg) tervezi a következőt. Tervezni itt nem fogok, azt megtartom magamnak, de idei utolsó bejegyzésemben a tavalyihoz hasonlóan áttekintem a 2016-os évet hiphop szemmel. Igyekszem kronológiai sorrendben haladni, de most is hangsúlyozom a szubjektív nézőpontot, nem fogom az összeg bizbasz, általam nem ismert vagy nem fontosnak tartott momentumot megemlíteni.
Forrás: https://www.linkedin.com/


Lassan indult az év, de aztán szép lassan elkezdtek érkezni a friss lemezek. Február 26-án Macklemore & Ryan Lewis kiadták második közös albumukat This Unruly Mess I've Made címmel.
Március 11-én a nem sokkal később itt a blogon is bemutatott Flatbush Zombies jelentkezett első nagylemezükkel a 3001: A Laced Odyssey-el.
Röviddel ezután március 22-én szomorú esemény árnyékolta be a tavaszt. Elhunyt Phife Dawg az A Tribe Called Quest egyik frontembere.
Április közepén Royce da 5'9" is bejelentkezett legújabb albumával a Layers-el.
Május 13-án a real hip hop nagy öregje, Masta Ace a The Falling Season-al jelezte, hogy 50 felett is van élet.
A nyár közepén, július 1-én a másik veterán Snoop Dogg is piacra dobta 14. albumát, melyben a korábbi extrémebbnél extrémebb zenei kalandozásai után visszatér a gyökerekhez.
Augusztus 10-e történelmi nap volt, fennállása első születésnapját ünnepelte a blog.

Snoop-al nem ért véget a veterán felhozatal, augusztus 26-án 12 év után új nagylemezzel tért vissza a De La Soul. Nálam az év egyik legjobb albuma az and The Anonymous Nobody...
Szeptember 9-én (szülinapom alkalmából :) Reks - The Greatest X címmel jelentetett meg lemezt.
Még ennek a hónapnak a végé egy talán kevésbé ismert, de annál jobb producer Apollo Brown és egy még kevésbé ismert mc Skyzoo alkottak egyet The Easy Truth címmel. Finom anyag, ajánlom meghallgatásra.
Október 14-én The Game adta ki az 1992 lemezét, amiben ő is visszanyúl a címben is jelzett időszakhoz és olyan mára már legendássá vált számokat használt fel, mint The D.O.C - It's Funky Enough-ja vagy a Wu-Tang C.R.E.A.M.-je, a The Message-ről már nem is beszélve.
Év közben reméltem, hogy az akkor még decemberre várt 2Pac életrajzi film, az All Eyez On Me megjelenése lesz az utolsó hír az idei évből, de sajnos jövő nyárra tolták el a dolgot. Helyette egy szintén 2Pac-hoz kötődő ám jóval szomorúbb eseménnyel kell hogy zárjam, méghozzá a 2Pac rajongók által bizonyára jól ismert Big Syke-al, aki december 5-én elhunyt.
Innen nehéz felhozni happy end-re a mai bejegyzést, de hát ahogy Tupac is megmondta Life Goes On.

Jövőre találkozunk ugyan itt!
Boldog Új Évet Kívánok Nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése