2016. október 18., kedd

Dilated Peoples

Valamikor a 2000-es évek elején egy volt középiskolai osztálytársam invitálására elmentem az akkor még létező G Pont nevű helyre a Margit krt. Szász Károly sarkán, ahol Gimmeshot buli volt. Talán ott, talán az ennek hatására beszerzett egyik Mango vagy Cadik mixemen hallottam például először a Loot Pack - Whenimonthemic számát, aminek instrumentáljára Zeek freestyleozott egy brutálat. És ott hallottam először az Ear Drums Pop-ot is, ami rögtön a fülembe mászott. Egy darabig nem tudtam ki az előadó, akkor még Shazam és társai még gondolatban sem léteztek. Aztán kezembe került egy album, amin ott virított ez a szám is és persze az előadó is, aki a Dilated Peoples.
Forrás: https://fanart.tv/

Nem csalódtam a többi anyagukban sem. A Los Angeles-i banda három tagú, mint a képen is látszik. Balról jobbra Dj Babu, Rakaa és Evidence már a '90-es években elkezdtek dolgozni, de csak helyben szereztek maguknak néhány rajongót. Az áttörést a nagyobb ismertség felé a 2000-ben megjelent The Platform c. albumuk jelentette, mely tartalmazza többek között a már említett Ear Drums Pop-ot is.

2001-ben folytatták az Expansion Team-el, melyben két részletben ugyan, de a GangStarr is vendégszerepelt.

Pár év szünet után 2004-ben adták ki a Neighborhood Watch-t, amin szerepelt az egyetlen mainstream sikereket aratott számuk a The Way, ami az általam oly kevésre tartott Kanye West közreműködésével készült. Szerencsére ezt az apró balesetet leszámítva nem tettek hasonló kalandozást.

A 2006-os 20/20 volt hosszú ideig az utolsó albumuk, ami véleményem szerint az első négy közül a leggyengébbre sikerült.

Ez követően főleg szóló karrierjükkel foglalkoztak és 8 évig nem jelentkeztek új Dilated albummal. 2014-ben aztán megtörték a csendet a Directors of Photography-val.

Itt tartunk most. Érdemes a szóló lemezeiket is hallgatni, mert nagyon jók!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése