2015. november 10., kedd

Big L

Back to the east. 
Az első postban, amikor is a D.I.T.C-.ről volt szó, említettem, hogy egyik tagjukról, Big L-ről külön is értekezni fogok. Eljött az ideje.




Harlemi rapperről van szó, akit személy szerint nagyon tehetségesnek tartok. Vagyis ezt nyugodtan lehet múlt időbe rakni, mivel már lassan 17 éve halott. ’99-ben lőtték le feltehetően a drogügyeinek köszönhetően akkor épp börtönben ülő bátyja miatt. (Valószínű összekeverték őket.) Aztán persze 2002-ben a bátyját is utolérte pár golyó, de ez sajnos Big L helyzetén már nem változtatott. :(

1992-ben tűnt fel először a szintén D.I.T.C-s Lord FInesse mellett a 

Más DITC tag lemezén is feltűnt, majd 1995-ben robbantott a Lifestylez ov da Poor & Dangerous c. albumával. Az album szerintem végig nagyon ütős, hardcore east coast beatek, és Big L nagyon odabaszós battle rap-je. Nehéz kiemelni számokat, mert mind nagyon jó, de azért megpróbálok.


Második albuma a Big picture 1999-es megjelenésére már sajnos posztumusz lett. Szintén nagyon ott van, tele fasza számokkal.


Mint minden elhunyt előadónak természetesen neki is kerültek elő meg nem jelent dalai, melyeket hol nyersen, hol remixelve albummá gyúrtak. Így keletkezett a 2010-ben kijött 139 & Lenox címmel (ez Harlemben egy utcasarok, amire Big L elég sokat hivatkozik számaiban).
  • Now or never
  • Furious anger feat. ShyheimAzért mellesleg jegyzem meg, hogy Shyheim sem kutyafasza gyerek. Elég fiatalon kezdett rappelni. A következő klippen már 17 éves ugyan, de nagyon ott van. Itt még Jay-Z is rendesen tolta igaz még szinte senki nem is ismerte. Az előadók sorban: Scoob Lover, Sauce Money, Shyheim, Big Daddy Kane, Jay-Z, Ol’ Dirty Bastard.

Na de térjük vissza a fő témához.


Utolsó két posztumusz albumába nem nagyon merültem még el, így azokból most nem szemezgetek.

És amit minden rendes hip-hop kedvelő tud…. Gangstarr – Fullclip…"Big L rest in peace…"
Van ennek ám egy olyan változata is, amit kevesen ismernek. Ebben az Onyx-os Sticky Fingaz énekeli az utosló etapot. Érdemes ezt is meghallgatni.



Big L R.I.P.

1 megjegyzés: