2015. szeptember 2., szerda

Ice Cube

Hosszas keleti parti szemezgetés után egy huszáros vágással máris az Angyalok Városában vagyunk.
Három hete forog az amerikai mozikban a Straight Outta Compton című NWA film, aminek apropójából ma a Ice Cube kerül terítékre.


forrás: http://www.startribune.com/


Remélem a többségnek azért nem kell nagyon fejtegetnem, hogy ki is ő, bár talán a nálam egy generációval fiatalabbak már lehet, hogy elsősorban színészként ismerik sem mint rapperként.
A színészi karrierjéről most nem emlékezek meg, maradjunk a zenénél, és abból is próbálok kevésbé ismert számokat bemutatni.

Mint ismeretes a nyolcvanas évek végén indult karrierje a már említett NWA nevű korszakalkotó (az elsők között voltak, akik miatt megjelent a lemezken a Parental Advisory figyelmeztető szöveg) és stílusteremtő (gangsta rap) csapattal, melynek tagjai (Easy-E, Dr Dre, Mc Ren, Dj Yella és Ice Cube) a mai napik meghatározó alakjai a hip-hop életnek.  Na jó, Easy-E már csak közvetve, mert 95’-ben meghalt szegény AIDS-ben.
Akár milyen sikeresek is voltak, a pénz szétosztása nem mindenkinek tetszett, és ’90-ben elsőként Cube hagyta ott a bandát és kezdett szóló karrierbe. Nem bántott ő senkit utólag egészen addig, amíg 91-ben meg nem jelent a maradék NWA Efil 4 zaggin (vagyis Niggaz 4 life) c. albuma, melyben többször is előveszik Cube-ot nem túl barátságos szövegkörnyezetben.


Ha már diss song, akkor meg kell említeni a Cypress Hill vs Westside Connection (Ice Cube, Mack 10, WC) közötti battle-t is. Az okokat most nem részletezem, csak a számok. Persze volt ennél több, de ez a kettő a legjobb.

Felsorolás szinten néhány Ice Cube kedvenc.


Aki nem látta a mára már legendássá vált Up in smoke tour koncert DVD-t, annak íme Ice Cube hatásos belépője.
Húúúúú. Még ma is hajlandó lennék sok pénzt fizetni, hogy egy ilyen koncertet élőben láthassak.

Persze ezen kívül még egy rakás jó száma van, de próbáltam azokból válogatni, amik nem feltétlenül ismertek mindenki előtt.
A Westside Connection-ről bővebben és még a Da Lench Mob-ról (szintén Cube group) majd máskor ejtek szót.

Peace

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése