2016. április 19., kedd

Easy E

Az N.W.A múlt heti kivesézése után tekintsük meg a banda üzleti motorjának szóló karrierjét is. Ice Cube-ról, aki a szövegek jelentős részéért felelt már volt szó régebben, most viszont a üzletemberről lesz szó, aki a zenében látta meg a kiutat abból az életből, amit addig élt. Erick Wright vagy ahogy mindeki ismeri Easy E.

Forrás: https://www.westosha.k12.wi.us/

A comptoni születésű E tizedikes koráig élte a rendes gyerekek mindennapjait, de akkor - gondolom nem véletlenül - kirúgták az suliból. Mint minden gyerek, ő is először házon belül nézett szét, hogy mit is lehetne tenni, és mivel az unokatesója drogot árul és jól keresett vele, így ő is nekikezdett a biznisznek. 22 éves korára már 200e $-nál is többet keresett meg, ami még ma is szép pénz pláne 1986-ban és pláne a gettóban. Ekkor viszont lelőtték a szakmába beavató unokatesót, ami intő jelt volt számára, hogy nem biztos, hogy a legjobb úton halad az élete. Azt látta, hogy a hiphop egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a cuccon megkeresett pénzt pedig hamar be is fektette és Jerry Hellerrel közösen megalapította a Ruthless Records-t 1987-ben. (Itt máris egy újabb pont, ami a filmben nem egészen így jelenik meg.) Ekkorra már létezett az N.W.A. és javában zajlottak a stúdiómunkák az első anyagokon. Mindamellett, hogy gőzerővel dolgoztak a Straight Outta Comptonon, Easy debütáló lemeze is készülőben volt és nem sokkal a N.W.A. klasszikus után 1988-ban megjelent az Easy Duz It. Tulajdonképpen, ha a borítót nem nézzük, akkor ez is egy N.W.A anyag volt, mert a zene Dr. Dre és Dj Yella, a szöveg meg Ice Cube és Mc Ren terméke, Easy "csak" felénekelte őket. Ehhez viszont (ahogy a filmben is utalnak erre) ő volt a megfelelő ember, mert kellően hiteles volt a szövegekben elmondottakhoz és volt respekje az utcán. Nem véletlen a 2,5 millió eladott lemez.

N.W.A túrné, Ice Cube balhé, új N.W.A album, Death Row balhé, N.W.A. feloszlása, majd 1992-ben érkezett egy EP 5150 Home 4 tha Sick címmel, mely mindössze 4 számot tartalmazott.

Dr Dre 1992-ben kiadta a legendás Chronic-ot és rajta a Fuck Wit Dre Day-t, amire a válasz nem váratott sokáig magára. 1993-ban jött ki E újabb EP-je It's On (Dr. Dre) 187um Killa címmel.

1993-ben beindította a Bone Thugs n Harmony karrierjét és közben felvette a második teljes albumát is melyet 1994-ben tervezett kiadni. A megjelenés csúszott, közben E 1995 február végén kórházba is került és kiderült, hogy AIDS-es. Ugyan ez a filmből szintén nem derül ki, de azért neki legalább 10 gyereke született legalább 5 különböző nőtől, tehát óvatosnak biztos hogy nem lehet nevezni. Persze vannak összeesküvés elméletek, melyek szerint Suge Knight tette ezt vele egy AIDS-es tűvel meg hasonlók, de tény az sajnos tény, hogy egy hónappal a diagnózis után 1995 március 26-án, alig 30 évesen elhunyt.
Második LP-je már csak halál után jelent meg Str8 of tha Streetz of Muthaphukkin' Compton címmel.

Azért itt is rendesen odamondogatott Dr Dre-nek és a többi Death Row-s előadónak, tehát fenntartásokkal kezelem az N.W.A. újraegyesítéséért tett, szintén a filmben bemutatott kísérleteket. Aztán ki tudja. Mégiscsak üzletember volt, ez a szájkarate pedig üzletileg mindkét fél eladásainak jót tett. Hiába. Bad publicity is better than no publicity.
Erick "Easy E" Wright - R.I.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése